את השאלה הבאה, הרבה מתגרשים שואלים כאשר האנדרולומוסיה ניקראת על פניהם, איזה מייצג עלי לקחת "טוען רבני" או "עורך דין"? לאן עלי לגשת בכדי להגיש את תביעתי לגירושין לבית משפט או לבית דין רבני? יש כאלו שמרוב הבלבול הרב משתמשים בביטויים כמו "בית דין לענייני משפחה" או "בית משפט של הרבנות"...
ראשית כל, עליך לדעת כי תביעת גירושין מוגשת אך ורק לבית הדין הרבני, וזאת משום שלפי סעיף 1 לחוק שיפוט בתי הדין הרבניים, הסמכות היחידה לדון בנושאי נישואין וגירושין הינה של בית הדין הרבני.
וא"כ כמובן הינך שואל את עצמך, אם כן, מהו תפקידו של בית המשפט לענייני משפחה?
התשובה לכך היא, "כל המיסביב לגירושין" קרי- מזונות אישה, ילדים, חלוקת רכוש, משמורת, חינוך ועוד ועוד.
א"כ לכאורה אתה אומר לעצמך, העניין ברור ומסודר, תפקידו של בית הדין, לדון בתביעות שלום הבית/ הגירושין ותפקידו של בית המשפט לדון בכל השאר..
אז זהו שלא.. סעיף 3 לחוק שיפוט בתי הדין הרבניים מקנה לבית הדין הרבני , סמכות שיפוט גם בכל מה שקשור לתביעת הגירושין, כפי שהגדרנו לעיל ב"כל המיסביב לגירושין" קרי- מזונות אישה, ילדים, חלוקת רכוש, משמורת, חינוך ועוד והתנאי לכך הוא שהתובע/ת יתבעו את כל הנושאים יחד בתביעה אחת בבית הדין הרבני בטרם שאלו נידונו בבית המשפט.
בית הדין הרבני, דן גם ע"פ המשפט העברי וגם על פי החוק הישראלי ובהמון מקרים מנסה הוא לשלב ביניהם, לאור הסתירות הרבות, נושא סבוך לשעצמו.
בבית הדין יושב הרכב של שלושה דיינים, דיין הינו אדם בוגר ישיבה לדיינות אשר למד לעומק את המשפט העברי - שו"ע רמב"ם וכו' בשונה מהשופטים היושבים בבית המשפט לענייני משפחה, שהינם בוגרי הפקולטות למשפטים ועורכי דין בעברם.
בית משפט לענייני משפחה, דן בעיקר ע"פ החוק, אולם ישנם מקרים כגון מזונות אישה וילדים שמחוייב הוא לידון ע"פ המשפט העברי, אולם המפרשנות שבית המשפט נותן בנושאים אלו שונה בהרבה מקרים מהפרשנות שנותן בית הדין הרבני וזאת לאור תפיסת העולם השונה של הדיין /השופט.
טוען רבני, הינו אדם בוגר ישיבה לדיינות אשר למד את אותם נושאים שהדיינים למדו בהמשפט העברי ובעצם מדבר איתם בשפתם את הרשיון לייצוג מקבל הטוען ע,י משרד המשפטים לאחר שעמד במבחנים הנדרשים.
עורך דין, הינו אדם שלמד תואר ראשון במשפטים ועמד בתנאי לשכת עורכי הדין.
כשהינך תובע/ נתבע בבית דין רבני, כדאי מאוד שתהיה מיוצג ע"י טוען רבני שלמד לעומק את הנושאים הנידונים בבית הדין ומדבר עם הדיינים בשפתם.
וכאשר הינך מיוצג בבית המשפט, כדאי שתהא מיוצג ע"י עורך דין.
למעשה רצוי לקחת ייצוג של עורך דין גירושין שהוא גם טוען רבני.
ע"כ על 'קצה המזלג', ההבדל בין בית משפט לבית דין רבני
משפטן וטוען רבני - יצחק עמרני. מומחה לגירושין ודיני משפחה. איימיל- izchke@gmail.com נייד: 050-2200142 אתר: http://www.family-lawyer.co.il